aequalitas

Jämställdhet och annat viktigt

En obetrodd flata och en utforskande bög

Publicerad 2012-02-26 03:28:50 i Allmänt,

Påvägen hem från bussen lyssnade jag på en cover av Katy Perrys "I kissed a girl" framförd av en manlig sångare. Artisten var alltså av motsatt kön jämfört med orginalartisten men hade ändå valt att inte byta ut pronomen i texten, vilket annars är brukligt. Detta gjorde att jag började fundera på hur det låtit om han gjort precis det. Resultatet blev ungefär såhär:

I kissed a boy and I liked it
The feel of his rough beard
I kissed a boy just to try it
Hope my girl friend don't mind it
It felt so wrong
It felt so right
Don't mean I'm in love tonight
I kissed a boy and I liked it
I liked it

Verserna kan ni roa er med att översätta själva. I alla fall, tänk er en man som framför den här låten i en superkillig miljö med ett mansharem (motsatt Perry-videons supertjejiga med kvinnoharem). Tänk er att han sedan blir utnämd till "Världens sexigaste man" (Katy Perry utsedd till "Världens sexigaste kvinna"). Gick det bra?



För mig gick det ganska kasst. Toleransen gällande bögrelationer och flatrelationer verkar vara olika. Frågor som uppstår i mitt huvud är då: Stämmer detta påstående? Tillåts killar inte vara lika sexuellt exprimentiva som tjejer? Tas homosexualitet hos tjejer överhuvudtaget seriöst?

Det verkar vara så att det förekommer en uppfattning att flator bara tycker det är lite mysigt att vara med en annan tjej. Som om de kanske lika gärna kan tänka sig att vara med en man, alternativt är för bittra för att vara med män. Var den här bristande respekten kommer ifrån förstår jag inte om det inte ingår i allmän bristande respekt för kvinnors beslut och åsikter. Gällande män verkar åsikten vara den omvända, minsta tecken på homosexualitet och du är förevigt ihågkommen som bögen. Mycket märkligt i detta sammanhanget är att bög ofta används nedsättande. Att testa sin sexualitet och fortfarande vara "unlabeld" framstår således som en mycket svårare uppgift för killar än för tjejer medan de har enormt mycket lättare för att få gehör för sitt beslut.

Så till sist vill jag framföra en vädjan om att sångaren nästa gång kanske kan byta ut pronomen, så att jag kan publicera fakta istället för spekulationer.

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-02-28 00:12:52

Hej!



Mycket bra blogg! Har bara läst några inlägg, men är redan fast! :D



Tänkte på detta när du sa att coverartisten inte bytt ut några pronomen i låttexten: sjunger han den exakta originaltexten, dvs med "hope my boyfriend don't mind it", eller har han av bekvämlighet ändå bytt ut ordet boyfriend i texten? Detta skulle annars i mina ögon vara nästan mer "modigt" (att behålla originaltextens boyfriend), eftersom texten då på ett sätt skulle ge intryck av att sångarens förhållande med pojkvännen vore det självklara, och "experimenterandet" skedde med en kvinna. Det vore som att helt vända på normen.

Dock, om detta inte är fallet är jag lika besviken som du på att han, liksom så många andra, inte vågat framföra ett budskap som inte slaviskt följer heteronormen - dvs så som låten var tänkt från början - för att inte skrämma bort fans och skivbolag.

Postat av: Maria Valeur

Publicerad 2012-02-28 00:59:06

Nä, tyvärr så hade han lyckats att inte glömma att just att byta boyfriend till girlfriend. Men gud vad spännande det hade varit annars! Här är spotifylänken till tolkningen: http://open.spotify.com/track/2oMVKayhwspocrG0ttyAln

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela