aequalitas

Jämställdhet och annat viktigt

Hen

Publicerad 2012-02-29 22:57:18 i Allmänt,

Nöjesguiden gör ett könsneutralt nummer och satsar på att använda pronomet hen! Om själva texterna som finns runt om hen är neutrala återstår att se men roligt med hen, tycker jag! Hen har en tendens att göra folk väldigt upprörda, roligt exempel är en DN-artikel där hen står nämnt en gång och kommentarsfältet är fyllt med upprörda "språkkunniga" (http://www.dn.se/kultur-noje/800000-ar-att-bygga-death-star-i-stjarnornas-krig). En hel tidning med hen är kanske att dra det till sin spets men, som min syster sa, det är ett bra kompletterande pronomen!




dagens nyheter

Publicerad 2012-02-29 00:10:28 i Allmänt,

Även om det kanske var väntat så tyckte jag att det var bra av kungafamiljen visa upp Estelle i könsneutrala kläder på hennes första pressfoto. Trevligt, även om viss kritik kan riktas mot att behöva ta sitt första pressfoto vid fyra dagars ålder. I vilket fall, då jag försökte att leta upp en bild av denna pressbild kom jag hit (bild nedan) och var bara tvungen att print screena! Hittade så mycket komiskt och tragiskt.

Komiskt: 1. FÖRSTA PROMENADEN! (andranyhet efter nyheten om att japanska regeringen var beredda att utrymma Tokyo pga av det övervägande hotet att Fukushima faktiskt skulle explodera och orsaka en katastrof utan motstycke sedan Hiroshima och Nagasaki) 2.Såhär bra är Estelles briovagn! Barnvagnsexperten (fet titel) tycker till! 3.Såhär stickar du Estelles kofta!

Tragiskt: Tre unga supersmala tjejer med ett leende på läpparna chillar tillsammans i spalten till höger. Anledningen till denna tillsynes oprovocerade glädje? Jo, de ska gå ner i vikt tillsammans. VARFÖR liksom????


Gud som haver männen kär?

Publicerad 2012-02-27 20:28:01 i Allmänt,

VARNING FÖR LÅNGT, OTROLIGT LÄSVÄRT INLÄGG!

I Liv Strömquists album "Einsteins fru" diskuterar hon i en serie hur kristendomen har regarerat på andra, äldre, icke-manligt monoteistiska religioner. Hon berättar följande:

I en del av Uppenbarelseboken i Bibeln finns ett stycke som kallas "den babylonska skökan". En ängel kommer ner till jorden för att berätta att: "I Babylon finns en stor sköka (prostituerad) som lyser av ädelstenar och pärlor och guld. Hon har kungarna på jorden horat med och hon har berusat folket med sitt vin." Med denna sköka åsyftas toligtvis en gudinna som dyrkades i Babylon under denna tiden vid namn Innana. Berättelserna om Innana är de äldsta skrifterna man överhuvudaget funnit på jorden och de är nedtecknade av en sumerisk månprästinna, astronom, poet och matematiker vid namn Enheduanna ca 3000 före vår tidräkning. Innana var gudinna över den sexuella kärleken och krig. I myterna om gudinnan går hon ofta ute på gatorna och förför unga män som hon sedan har sex med och hon avbildades stående på ett eller två lejon. Dessa historier togs dock ej väl emot av de kristna som "reagerade ungefär som ett gäng 13-åriga killar på en högstadieskola":



Processen då man rensade bort alla kvinnliga gudar från stora delar av världen och ersatte dem med manlig monoteism räknas som en av de största förändringarna i mänsklighetens historia. Liv Strömquist påpekar att kvinnan även blev petad från den gudomliga familjen som istället blev en slags Alfons Åberg-familj bestående av fadern, sonen och den helige ande.

Då några feminint präglade fruktbarhetsreligioner fortfarande fanns kvar paralellt med kristendomen bestämde man på ett kyrkomöte ca 500 år e.Kr. att Jungfru Maria skulle få en mer framträdande roll inom religionen. Därefter byggdes Mariatempel på kultplatserna för Isis, Astrate och Diana. På 1500-talet kom sedan Luther och avskaffade Mariadyrkan. 

MEN vad hände med Skökan från Babylon i Uppenbarelseboken? Jo, hon blev fick brinna i helvetet medan "herre-änglar" genomborrar henne med gaffelspjut tills hon dör.

Vad kan jag då dra för slutsatser av detta? Jo, att på något sätt låta sin sexualitet visa sig är som kristen är ej acceptabelt såvida inte helvetet känns lockande. Vidare kan vi dra slutsatsen att den kvinnliga förebild som kristna protestanter har att vända sig till är jungfru Maria, en kvinna som till och med kunde bli gravid utan att ha sexuellt umgänge. Henne får de dock inte avguda då hon isåfall skulle kunna ses som ett konkurrenshot mot Gud, sonen och den helige ande. Fakta är att 70% av Svenska folket år 2010 var medlemmar i Svenska kyrkan. Samfundet har svårt att engagera sina medlemmar. Ibland tänker jag att det kanske inte är så konstigt.

En obetrodd flata och en utforskande bög

Publicerad 2012-02-26 03:28:50 i Allmänt,

Påvägen hem från bussen lyssnade jag på en cover av Katy Perrys "I kissed a girl" framförd av en manlig sångare. Artisten var alltså av motsatt kön jämfört med orginalartisten men hade ändå valt att inte byta ut pronomen i texten, vilket annars är brukligt. Detta gjorde att jag började fundera på hur det låtit om han gjort precis det. Resultatet blev ungefär såhär:

I kissed a boy and I liked it
The feel of his rough beard
I kissed a boy just to try it
Hope my girl friend don't mind it
It felt so wrong
It felt so right
Don't mean I'm in love tonight
I kissed a boy and I liked it
I liked it

Verserna kan ni roa er med att översätta själva. I alla fall, tänk er en man som framför den här låten i en superkillig miljö med ett mansharem (motsatt Perry-videons supertjejiga med kvinnoharem). Tänk er att han sedan blir utnämd till "Världens sexigaste man" (Katy Perry utsedd till "Världens sexigaste kvinna"). Gick det bra?



För mig gick det ganska kasst. Toleransen gällande bögrelationer och flatrelationer verkar vara olika. Frågor som uppstår i mitt huvud är då: Stämmer detta påstående? Tillåts killar inte vara lika sexuellt exprimentiva som tjejer? Tas homosexualitet hos tjejer överhuvudtaget seriöst?

Det verkar vara så att det förekommer en uppfattning att flator bara tycker det är lite mysigt att vara med en annan tjej. Som om de kanske lika gärna kan tänka sig att vara med en man, alternativt är för bittra för att vara med män. Var den här bristande respekten kommer ifrån förstår jag inte om det inte ingår i allmän bristande respekt för kvinnors beslut och åsikter. Gällande män verkar åsikten vara den omvända, minsta tecken på homosexualitet och du är förevigt ihågkommen som bögen. Mycket märkligt i detta sammanhanget är att bög ofta används nedsättande. Att testa sin sexualitet och fortfarande vara "unlabeld" framstår således som en mycket svårare uppgift för killar än för tjejer medan de har enormt mycket lättare för att få gehör för sitt beslut.

Så till sist vill jag framföra en vädjan om att sångaren nästa gång kanske kan byta ut pronomen, så att jag kan publicera fakta istället för spekulationer.

"klär sig som en pojke för arbetet"...

Publicerad 2012-02-23 23:45:50 i Allmänt,

... är rubriken på ett reportage som Sydsvenskan publicerade i helgen (länk under bilden). Texten handlar om en 10-årig flicka i Afghanistan som tillsammans med sin yngre bror driver en trottoarbutik, familjens enda inkomstkälla. För att inte bli hånad och trakasserad av pojkar i sin egen ålder och vuxna män så klär hon ut sig till en pojke och byter namn. Att utge sig för att vara pojke istället för flicka kallas bacha posh och är en utbredd taktik i Afghanistan för att ge flickor möjligheten att röra sig friare i samhället.
Detta fenomen i Afghanistan känns på många sätt avlägset, men hur annorlunda är det i landet Sverige egentligen? I låten Ingen kommer undan politiken med Marie Bergman sjunger hon till sin dotter att "när du vuxit upp och blivit kvinna, lever du kanske som en man". Jag tror det ligger något i inställningen hon demostrerar i den textraden. Kvinnor som sitter på maktpositioner klär sig ofta i kostym, normen för hur en person med makt ska klä sig. Manligt, normen. Går det att få samma respekt om man visar upp att man är kvinna? Eller klär svenska kvinnor sig också "som en pojke för arbetet"?
Bild från Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1609555/Tamana-blir-Tamin-for-att-kunna-arbeta-at-sin-familj.html

en ofattbar handling

Publicerad 2012-02-20 18:58:28 i Allmänt,

I fredags skedde som bekant ännu ett mord i Malmö, denna gången ett knivmord på öppen gata. En far till två barn knivmördade deras mor framför ögonen på barnen. Mannen hade tidigare frihetsberövat kvinnan, han hade besöksförbud och hon nödlarm till polisen. Ändå mördade han henne. Dådet är ofattbart brutalt men inte heller det första av sitt slag. "Mäns våld mot kvinnor" är ett etablerat och högfrekvent använt begrepp i Sverige, vilket säger en hel del om vilken situation vi lever i idag. Men det är inte bara kvinnor som mördas och misshandlas, bara i Malmö har det sedan årsskiftet inträffat ett flertal separata dödsskjutningar av män, troligtvis gängaktiva.
Att skydda kvinnorna mot männen är ingen lösning, och gängen kan och kommer att återbildas om man inte går till roten med problemet. Vad gör att fler väljer att ta steget från tanke till att fullfölja handlingen och verkligen begå ett mord? Varför är det huvudsakligen män som utför de grova våldsbrotten? Vad i vår samhällsuppbyggnad och i vår kultur gör att detta fortgår? Ligger det i vårt sätt att uppfostra könen olika? Varför görs det så lite för att finna och rätta till ursprunget till problemet?
Jag ställer mig frågande.

1539202_520_292.jpg (520×292)

att sticka ut och hamna rätt

Publicerad 2012-02-18 13:37:41 i Allmänt,

Fick ett tips på ett evenemang av min syster idag som jag tycker verkar jätteintressant! Det ska nämligen arrangeras en studentkväll med Nour El Refai och Petter Forkstam på Café Athen (AF-borgen i Lund) den 28 februai kl 19.15. Det är grais och såhär beskriver arrangörerna vad som ska pratas om under kvällen:
"Möt Nour El Refai och Petter Forkstam i ett samtal om att gå sin egen väg och tro på det du står för. Nour El Refai är skådespelerska och komiker, född i Lund och Petter Forkstam är lundapolitiker och vice förbundsordförande för RFSU."





studentikost och omoderna värderingar

Publicerad 2012-02-16 23:32:04 i Allmänt,

Ibland när jag är på sittningar och hör nya dryckeslåtar så är det nästan så att jag tappar hakan. Ett sådant tillfälle var förra veckan då vi skulle sjunga Teobald-Tor, en låt som inte finns med i den officiella kårsångboken. För att sammanfatta låten så handlar den om en man som gillar att blotta sig för främlingar och i refrängerna sjunger och gestikulerar man att han har en stor kuk som är lång, kraftig och tung. Visan slutar med att mannen hamnar i rätten och domaren sympatiserar med honom. Då sjunger alla att vart man slänger och svänger med sin kuk det ska alla andra ta o skita i. Och ja, jag förstår att sången inte ska tas på blodigt allvar, men jag kan liksom inte låta bli att tänka att det hade aldrig gått att skämta så hjärteligt om en kvinnas könsorgan. Det är skillnad på inställningen till män och kvinnors frihet inom studentvärlden, på västfronten intet nytt liksom, men jag tycker fortfarande att det är så evinnerligt tråkigt att alla akademiker ska behöva prackas på de här värderingarna fortfarande. Jag kunde inte förmå mig att sjunga med i låten, det känns som att hälla salt i såren. Någonstans finns ju de olika anledningarna till att löneklyftorna att bildas. Jag tänker inte bidra.
File:Unclothed woman behind question mark sign.jpg

Veena Malik

Publicerad 2012-02-15 21:58:17 i Allmänt,

I våras läste jag en artikel i Sydsvenskan som gjorde mig så otroligt glad! De skrev om en pakistansk mediaprofil som heter Veena Malik. Hon hade i TV bilivt utskälld av en mufti (person som inom islam tolkar de islamska lagarna, sharia) för att ha skändat pakistan och islam genom att uppträda lättfärdigt i indisk tv. Det som gjorde mig så glad var att Malik som svar på tal pekade på precis alla de rätta punkterna, hon stod upp för sig själv. "Hur har han mage att sitta där och kritisera mig när korruptionen och mördandet i islams namn fortgår? För att jag är kvinna, en enkel måltavla? Jag försöker visa för världen att inte alla pakistanier är som de som visas då en terrorattack nyss ägt rum". Jag jublar. Den magiska dialogen finns återgiven här: http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1429314/Dokusapastjarna-gav-muftin-svar-pa-tal.html

Vilka framställs hur? Del 2

Publicerad 2012-02-14 23:28:21 i Allmänt,

Efter att ha fått en ordentlig förklaring av hur kvinnor och män framställs i reklam (http://www.youtube.com/watch?v=1ujySz-_NFQ , se den! se den! se den!) kommer nu en synpunkt på hur iallafall kvinnor ofta verkar framställas på vita duken.
.
Hur påverkar detta synen på hur mycket plats en kvinna förväntas ta? Och hur framställs män, finns även där genomgående teman?

Kvinnor och män i trafiken

Publicerad 2012-02-14 20:56:14 i Allmänt,

Jag håller på att ta körkort och var på körskolan igår för att genomföra "riskettan", en kurs i hur vi bör bete oss i trafiken. I denna kurs ingick en powerpointpresentation där det bl.a. fanns en slide med rubiken "Kvinnor och män i trafiken" varefter fem fakta var punktade:
1. Män har bättre manövreringsförmåga.
2. Män bryter oftare mot hastighetsgränserna.
3. Män kör oftare rattfulla.
4. Män nånting nånting.
5. Män nånting nånting.
Vad fick jag veta om kvinnor i trafiken? Ingenting. Då kan de väl iallafall redigera rubriken till "Män i trafiken", för det är ju det som det verkar handla om.
första bilden som kommer upp om man googlar
(Första bilden som kommer upp vid googling av "man i bil". Tog mig friheten att bespara er hans juveler.)

killing us softly

Publicerad 2012-02-13 21:21:34 i Allmänt,

Se den, sjukt jäkla bra! Jean Kilbourne, mångårig forskare på ämnet, tar upp frågan om hur reklam påverkar synen på bilden av kvinnor och män. Hon drar knivskarpa slutsatser som berör.


Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela