aequalitas

Jämställdhet och annat viktigt

Gud som haver männen kär?

Publicerad 2012-02-27 20:28:01 i Allmänt,

VARNING FÖR LÅNGT, OTROLIGT LÄSVÄRT INLÄGG!

I Liv Strömquists album "Einsteins fru" diskuterar hon i en serie hur kristendomen har regarerat på andra, äldre, icke-manligt monoteistiska religioner. Hon berättar följande:

I en del av Uppenbarelseboken i Bibeln finns ett stycke som kallas "den babylonska skökan". En ängel kommer ner till jorden för att berätta att: "I Babylon finns en stor sköka (prostituerad) som lyser av ädelstenar och pärlor och guld. Hon har kungarna på jorden horat med och hon har berusat folket med sitt vin." Med denna sköka åsyftas toligtvis en gudinna som dyrkades i Babylon under denna tiden vid namn Innana. Berättelserna om Innana är de äldsta skrifterna man överhuvudaget funnit på jorden och de är nedtecknade av en sumerisk månprästinna, astronom, poet och matematiker vid namn Enheduanna ca 3000 före vår tidräkning. Innana var gudinna över den sexuella kärleken och krig. I myterna om gudinnan går hon ofta ute på gatorna och förför unga män som hon sedan har sex med och hon avbildades stående på ett eller två lejon. Dessa historier togs dock ej väl emot av de kristna som "reagerade ungefär som ett gäng 13-åriga killar på en högstadieskola":



Processen då man rensade bort alla kvinnliga gudar från stora delar av världen och ersatte dem med manlig monoteism räknas som en av de största förändringarna i mänsklighetens historia. Liv Strömquist påpekar att kvinnan även blev petad från den gudomliga familjen som istället blev en slags Alfons Åberg-familj bestående av fadern, sonen och den helige ande.

Då några feminint präglade fruktbarhetsreligioner fortfarande fanns kvar paralellt med kristendomen bestämde man på ett kyrkomöte ca 500 år e.Kr. att Jungfru Maria skulle få en mer framträdande roll inom religionen. Därefter byggdes Mariatempel på kultplatserna för Isis, Astrate och Diana. På 1500-talet kom sedan Luther och avskaffade Mariadyrkan. 

MEN vad hände med Skökan från Babylon i Uppenbarelseboken? Jo, hon blev fick brinna i helvetet medan "herre-änglar" genomborrar henne med gaffelspjut tills hon dör.

Vad kan jag då dra för slutsatser av detta? Jo, att på något sätt låta sin sexualitet visa sig är som kristen är ej acceptabelt såvida inte helvetet känns lockande. Vidare kan vi dra slutsatsen att den kvinnliga förebild som kristna protestanter har att vända sig till är jungfru Maria, en kvinna som till och med kunde bli gravid utan att ha sexuellt umgänge. Henne får de dock inte avguda då hon isåfall skulle kunna ses som ett konkurrenshot mot Gud, sonen och den helige ande. Fakta är att 70% av Svenska folket år 2010 var medlemmar i Svenska kyrkan. Samfundet har svårt att engagera sina medlemmar. Ibland tänker jag att det kanske inte är så konstigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela